fbpx

STÖRRE SKOGS- & SJÖFASTIGHET MED GÅRD OCH Ö!

Unik möjlighet att förvärva ca 150 ha med tillhörande jakträtt och fiskerätt. Tillhörande 1800-talsgård med fyra hus, en bastubyggnad samt en äldre ladugård invid sjön Unnen för den som önskar bo eller bedriva verksamhet. Roddavstånd till egen ö. Skogen genererar en större avkastning i avverkning!

SNABBA FAKTA

UTGÅNGSPRIS:........ 26 000 000 kr

ADRESS:........ Sjö 104

FASTIGHET:........ HYLTE SJÖ 1:7 samt Hylte Yås 1:25

TYPKOD:........ 120

BYGGÅR:........ 1910

BYGGÅR:........ 1920

BYGGÅR:........ 1834

BYGGÅR:........ 1850

TAXEBUNDEN KOSTNAD:........ 71 000 kr/år

FASTIGHETSSKATT/-AVGIFT:........ 30 332 kr

Läs mer om hela försäljningsprocessen i broschyren.

Inget bokningsdatum tillgängligt

Boka din personliga visningstid. Säljaren undanber sig spontanbesök.

Vänligen respektera säljarens önskemål om att all kontakt sker genom ansvarig mäklare.

broker

Kontakt | Fastighetsmäklare

ANDRÉAS ANTE NILSSON

073-1499501
ante@industriformedling.se

BYGGNADSFAKTA

Unik möjlighet att köpa en större skogs- och sjöfastighet om ca 150 ha med tillhörande jakträtt och fiskerätt. Tillhörande byggnader inkluderar en gård med fyra hus, en bastubyggnad samt en äldre ladugård, därutöver finns inga byggnader på marken. Skogen genererar en större avkastning i avverkning och för den som önskar bedriva verksamhet på gården är läget ypperligt där den ligger alldeles invid sjön Unnen. På roddavstånd ligger en egen ö som ingår i förvärvet. Här får vi den svenska idyllen paketerad med allt som hör till, inslagen i grönska och en glittrande vattenspegeln.

Mangårdsbyggnaderna ligger i vinkel och är uppförda under 1800-talet i traditionell stil, s k Smålandsstugor i 1,5 plan, med stommar av liggande timmer klädda med stående lockpanel. Gården består totalt av en handfull falurödmålade hus med vita knutar, spröjsade fönster och snickarglädje, samlade runt en gårdsplan i vacker miljö, med svagt sluttande gräsmatta ner till grillplatsen och bryggan i sjön. En midsommaraftonsdröm!

Du hittar en film från fastigheten på Youtube - kopiera denna länk och öppna i ett nytt fönster: https://youtu.be/bkVHimJAoAA

Klaras hus

Klaras hus är renoverat efter byggminneskonstens alla regler – vilket har resulterat i ett pris som erkännande! Atmosfären är genuin och detaljerna oräkneliga. Här ligger de breda plankgolven stadigt och väggarnas tiljor är bland de bredaste vi skådat. Charmen är total. Vi kan nästan höra den fantastiskt vackra vedspisen knastra i storstugan – eller spraket inifrån det soldränkta vardagsrummet intill där en hel vägg är upplåten till att rymma en enorm öppen spis samt en kamin och där planktaket är vackert välvt. En blåmålad allmogepanel i köket är fantastisk till den söta tapeten och de handmålade köksskåpen. Långt ifrån modernt, alldeles nära ett stycke historisk charm. Intill köket finner vi husets huvudentré i ett burspråk med klinkergolv och otroligt vacker spröjs i de handblåsta glasen, målad allmogepanel inåt hallen och en inbyggd spiraltrappa i trä som tar oss upp till övre plan. Men vi väntar med att gå upp. Vi tittar först in i ett sovrum innanför trappan till vänster. Till höger når vi en dörr till vardagsrummet. När vi ändå pratar dörrar – i huset finns flera olika varianter, målade på olika vis, den ena vackrare än den andra!

Innanför köket finner vi också en liten inre hall med duschrum samt en trappa till ett till det innersta rummet på ovanvåningen. Plankväggarna är handhyvlade och klär väggarna även i ett duschrum med klinkergolv. En enkel trätrappa leder upp till ovanvåningen.

De låga dörrposterna på ovanvåningen skvallrar om byggnadens uppförande under ett annat århundrade, vi pratar 1800-tal. Det innersta rummet, som vi når via nyss nämnda trappa, har inget bjälklag och känns som ett förmak till nästa rum som ligger i fil - ett litet charmigt sovrum med välvt tak, likt de andra sovrummens på ovanvåningen. Nästa sovrum i raden har handmålade väggar, en liten klädkammare och en vacker öppen spis. Det bortre sovrummet är stort som ett allrum och dess öppna spis är inbyggd i väggen som en större tavla. Utanför sovrummen ligger en större hall som sammanbinder dem alla. Härifrån kan vi ta spiraltrappan ner till entréplan. Plankgolven är fantastiskt vackra.

Det är svårt att lämna Klaras hus. Vi slår oss ner på den takade verandan utanför kökets groventré och äter frukost, fika, lunch, mellanmål och middag – allt medan solen förflyttar sig över sjön och förändrar ljus och färger i den omgivande naturen. Sen går vi in igen genom den vackra dörren med spröjsat fönster som passar så fint till alla andra fönster!

Under en del av huset finner vi en större matkällare med stenväggar.

Åkes hus

Innan vi går in till Åke slår vi oss ner i den fantastiskt vackra punschverandan med en snickarglädje som får det att pirra i av lycka i kroppen. På sittbänkarna vilar vi länge och ser ut över sjön. Sen går vi in i en större hall med tapet och plastmatta. Vardagsrummet till vänster är rymligt, vackert tapetserat och värms upp av en eldstad med kamin. Från köket blickar vi ut över sjön. Fastnar i egna tankar och lyssnar till sprakandet i vedkaminen. Kanske öppnar vi den intilliggande dörren i köksingången och släpper in fågelkvitter om morgnarna. Köket är enkelt och av äldre standard. Vi tänker att det räcker. Ett av de två sovrummen är så stort att vi låter barnen ha det som lekrum, det andra så litet att de sover här i sin våningsäng. I badrummet tittar vi mer på utsikten än på kakel och klinker.

Trappan till ovanvåningen visar oss upp i ett större allrum med trinettkök och ingång till en större matsal. I varsin gavel ligger sovrum med välvda tak – ett stort till vänster och två i fil till höger, det ena lite större än det andra. Invid det stora sovrummet finns ett duschrum med duschhörna, wc, tvättställ och plastmatta på golv och väggar.

Flickornas hus

Flickornas hus är överraskande rymligt. Det känns betydligt större än det ser ut. Vi välkomnas in i en liten tapetserad hall med klinkergolv. Till höger ligger storstugan med ett rejält L-kök och furugolv, balkar i taket och gott om små fönster! Där kökets öppna planlösning övergår i hall ligger ett klinkergolv. En brant trappa till ovanvåningen ligger mellan hallväggen och murstocken – och murstocken rymmer en fin gjutjärnskamin. Den är högst central i stugan, delar köket från de två sovrummen med sjöutsikt som ligger i husets andra ände. Det ryms även en groventré och ett duschrum här i mitten av huset.

Ovanvåningen består av ett stort allrum, öppet i nock i tak med träpanel. Timmerväggen mot sjön har en fin fönstersättning som ger rummet en charmig prägel. Till murstocken har man kopplat en liten gjujärnskamin. I husets andra gavel ligger två sovrum med snedtak, varav det ena är större och har en klädkammare.

Pojkarnas hus (Jaktstugan)

Jaktstugan ligger lite avsides de andra husen som ligger mer samlade runt gårdsplanen. Den vackra ytterpardörren har en inre dörr som släpper in oss i en trivsam storstuga med kök som stödvärms av en gjutjärnskamin. Inredningen går helt i furu och köket ryms på en vägg i rummets öppna planlösning som är öppen i nock. I taket sitter balkar och det finns en brant stegtrappa upp till ett öppet, rymligt sovloft med låg takhöjd. Till vänster finner vi ett blågrönt vardagsrum med handblåsta, spröjsade fönster och en oerhört vacker öppen spis. Går vi istället in i stugan och till höger finner vi en inre hall med utgång till husets baksida, och fortsätter vi förbi denna finner vi två sovrum med furugolv och tapet samt ett helkaklat badrum med dusch, wc och tvättställ, spegelskåp och fönsterbåge (utan glas då detta gått sönder).

Bastustugan

Bastustugans pardörrar är en sällsam historia i allmogegrön, vackra spröjs och speglar. Här finns en större tvättstuga med gott om plats att hänga tvätt. Innanför denna ligger ett duschrum och en bastu med plats för många. Klinkergolv och furuväggar.

Ladugården

I ladan kan man nästan höra korna råma. Det var länge sedan de stod där och det krävs en rejäl insats för att få i ordning på byggnaden så som den står idag, men som förvaringsutrymme och vedförråd fyller den fortfarande en funktion!

FASTIGHETSBESKRIVNING

Fastigheterna Hylte Sjö 1:7 samt Hylte Yås 1:25 säljs gemensamt med en totalyta om ca 150 hektar mark samt större areal vatten. Se bifogade fastighetsutdrag, fastighetskartor samt skogsbruksplaner för mer utförlig information.

Jakten är tillgänglig from 1 juli 2022. På marken som ingår i Unnaryds Älgskötselområde, finns god tillgång på vildsvin, rådjur samt älg.

HYLTE SJÖ 1:7:

Är en bebyggd skogsfastighet, enligt fastighetsutdraget med en total area om 1.166.867 kvm, 116,7 hektar och har totalt fem byggnader, byggnader som är placerade utmed sjön Unnen (se mer utförlig information om byggnaderna i separat beskrivning).

KORT FAKTA KRING BYGGNADERNA:

Vatten: Egen brunn.
Avlopp: Enskild avlopp, trekammarbrunn och infiltrationsbädd.
Uppvärmning: Direktverkande el i två byggnader ("Tjejerna hus och Killarnas hus"), vattenburet system med bergvärmepanna samt elpatron som stöttar upp ("Klaras och Åkes hus")
Stomme: Samtliga byggnader har trä alternativt plankstomme.
Tak: Tegelpannor samt papp.
Fönster: 1-glas fönster samt 2-glas fönster.
Grund: Krypgrund samt mindre källare.
Energideklaration: Finns ej pga fritidshusanvändning.

SAMMANSTÄLLNING SKOGSBRUKSPLAN FRÅN 2021-09-07:

Produktiv skogsmark: 98,1 ha
Vägar och kraftledning: 1,2 h
Naturreservat: 21 ha
Annat: 1,8 h
Totalt: 122,1 hektar

VIRKESFÖRRÅD:
Tall 1.025 m3sk
Gran 9.022 m3sk
Löv 2.710 m3sk
Bok 2.065 m3sk
Ek 1.142 m3sk
Klibbal 910 m3sk
Lärk 214 m3sk
TOTALT 17.087 m3sk

BONITET:
Fastighetens medelbonitet beräknas till 8 m3 per ha

TILLVÄXT:
Beräknad tillväxt för perioden 2021-09-07 och 10 år framåt: 701 m3/sk per år

TRÄDSLAGSFÖRDELNING:
Tall 6%
Gran 53%
Löv 16%
Bok 16%
Ek 7%
Klibbal 5%
Lärk 1%

YÅS 1:25
Är en obebyggd skogsfastighet, enligt fastighetsutdraget med en total area om 326.128 kvm, 32,6 hektar.

SAMMANSTÄLLNING SKOGSBRUKSPLAN FRÅN 2021-09-06:
Produktiv skogsmark: 24,2 ha
Myrr/kärr/mosse: 6,9 ha
Vägar och kraftledning: 0,7 h
Totalt: 31,8 hektar

VIRKESFÖRRÅD:
Tall 495 m3sk
Gran 939 m3sk
Löv 317 m3sk
Ek 53 m3sk
Asp 54 m3sk
TOTALT 1.858 m3sk

BONITET:
Fastighetens medelbonitet beräknas till 7,3 m3sk per ha

TILLVÄXT:
Beräknad tillväxt för perioden 2021-09-07 och 10 år framåt: 140 m3/sk per år

TRÄDSLAGSFÖRDELNING:
Tall 27%
Gran 50%
Löv 17%
Ek 3%
Asp 3%

Fastigheterna säljs gemensamt samt fysiskt med friskrivningsklausul.

Kopiera och klistra in denna länk i ett nytt fönster för att se filmen från fastigheten: https://youtu.be/bkVHimJAoAA

KOMPLETT BESKRIVNING
______

Ladda hem komplett beskrivning av fastigheten här

3D VISNING

BILDER

DOKUMENT ATT LADDA HEM

NÄROMRÅDET

Unnaryd

I den sjörika östra delen av Hylte kommun har småländska Unnaryd, med sin vackra landsbygd, utvecklats till ett viktigt centrum för turism och entreprenörskap.

På orten bor ca 800 personer och här finns en låg- och mellanstadieskola med ett 100-tal elever. I tätorten Unnaryd finns även förskola, fritidshem och bibliotek. För fritiden finns även en sporthall, fotbollsplaner, tennisbana, boulebana och en stark hantverkstradition. Unnaryd kan även stoltsera med en egen badstrand mitt i samhället och en skidbacke. Här lever man nära skog och vatten i orörd vildmark med bär, svamp och vilda djur. Bada, hyr en kanot, åk ut på en fisketur eller leta efter bär och svamp. Här finns alla möjligheter. Det finns flera vackra vandringsleder i bygden, runt sjöar, genom skog och omväxlande natur och förbi både Hembygdspark och byggnadsminnen.

I Unnaryd råder utbredd entreprenörskapsanda och här finns flera olika typer av företag, allt från stora industrier till små företag inom service, butik och turism. På gården Tiraholm t ex driver familjen Ekwall yrkesfiske och fiskodling i Bolmen. Genom högklassigt mathantverk blir insjöfisken till färska, rökta, gravade, och fileade delikatesser som saluförs i gårdsbutiken. I den rustika fiskrestaurangen serverar de hemlagade rätter av insjöfisk.

Naturvårdsområdet Sjö omfattar 40 ha. Kring gårdarna här breder ett kulturlandskap ut sig där de nedlagda åkrarna ligger mjukt inbäddade i lövskog. På sina ställen ligger odlingsrösen tätt och i skogen finner vi bok, ek, hassel och blandskog. Från Sjö finner vi traktens vackraste utblickar över sjön Unnen, en 25 meter djup klarvattensjö med intressant fågelliv.

INTRESSEANMÄLAN
______

Hittar du inte det du söker? Fyll i dina önskemål i formuläret så återkommer vi till dig så snart vi får in något vi tror kan vara av intresse!