fbpx

Hylte – här är det lätt att må bra!

I Hylte kommun lever man nära sin familj, sina vänner och arbetskamrater. Här är nära till jobbet, naturen och barnens skola, och den närheten är en starkt bidragande faktor för välmående. I Hylte är det lätt att må bra. Det råder ett lugnare tempo och känns tryggt att bo och vistas. Här bor Sveriges yngsta förstagångsmammor och här känner många varandra, mycket tack vare de många gemensamma kontaktytorna i arbete och på fritiden.

Hylte kommun är den enda inlandskommunen i Hallands län, och den ligger över gränsen till Småland. De ca 11 000 invånarna är fördelade i det 1 047 kvadratmeter stora landskapet som präglas av skog, vatten, mindre byar och samhällen. Det finns oerhört många sjöar, gott om fornminnen och över tiotalet naturreservat av växlande karaktär i kommunen. Runt varje hörn finns närhet till fina fiskevatten, inspirerande kanotupplevelser, ett dopp i sjön och vackra vandringsleder. Vintertid finns utförsbackar med lift (Hultagärdsbacken), bandybana (i Torup) och en konstsnöanläggning med längdskidspår och skidlekplats för de minsta. Besök www.visithylte.se för tips om småskalig shopping, konst och hantverk, kulinariska upplevelser och trevliga utflyktsmål.

Hyltes tätorter

Kommunens tätorter är Hyltebruk, Torup, Unnaryd, Rydöbruk, Landeryd och Kinnared och till dess småorter hör Brännögård, Drängsered, Långaryd och Nyby. Centralorten Hyltebruk grundades år 1909 kring pappersbruket vid Nissans strand. Hylte kommun är idag den största arbetsgivaren i kommunen med drygt 1000 anställda. Det är lätt att etablera och utveckla företag på orten. Läget är gynnsamt och företagsamheten stark och innovativ.

De tre största tätorterna i kommunen är Hyltebruk (ca 4000 invånare), Torup (ca 1200 invånare) och Unnaryd (dryga 800 invånare).

hylte/halmstad volley
hästar i hylte kommun
sjö i Hylte kommun

Hyltebruk

Bruksorten med lång historia

Kommunens småländska centralort har växt upp kring pappersbruket vid Nissan. En gång i tiden var Hylte Bruk världens största tidningspappersbruk med ca 1200 anställda. Idag tillhör bruket Stora Enso och är fortfarande ett av de största bruken med sina drygt 400 anställda. Andra stora företag på orten är Nitator, Bendex, Hylte Svets och Hyltebruks tryckeri.

Utöver en god handel av olika slag rymmer samhället även bibliotek, bio, vårdcentral, folktandvård, Örnahallens hälsocenter med badhus, gym och bowling mm, sporthall, idrottsanläggningen Örnvallen med fotboll och friidrott, motionsslingor och vandringsleder längs Nissan samt en orienteringsklubb och en golfklubb. Det finns även en upplyst skatepark i centrala Hyltebruk samt padel- och tennisbanor. Inom volleybollen är Hyltebruk känt för sitt lag Hylte/Halmstad Volley, vars dam- och herrlag blivit svenska mästare flertalet gånger. Från lagen finns representanter i landslaget att vara stolta över!

I Hyltebruk hittar du även tre förskolor, flera fritidshem och Örnaskolan som är kommunens största skola med cirka 200 elever på låg- och mellanstadiet och cirka 450 elever på högstadiet.

På orten finns även Elias Fries skola med runt 250 elever i årskurs 0-6, skolan är välkänd för sin ekologiska framtoning och unika utomhuspedagogik.

Torup

Utmärkta kommunikationer

Kommunens näst största tätort ligger vackert belägen vid Sjögårdssjön och erbjuder utmärkta kommunikationer. Här passerar både järnvägen mellan Halmstad och Nässjö och riksväg 26 mellan Halmstad och Jönköping.

I den halländska tätorten finns låg- och mellanstadieskola med cirka 150 elever, förskola, fritids, bibliotek, bageri, vårdcentral, folktandvård och ett vackert beläget äldreboende. För fritidsaktiviteter finns idrottsplats, gymnastikhall, tennisbanor, motionsspår och skidbacke. Idrottsplatsen Torulund hyser hemortens fotbollslag sommartid och Torups bandyklubb vintertid. Orten har ett nära förhållande till Hylte/Halmstad Volley och flera stjärnor inom sportvärlden kommer härifrån!

I dagsläget bor enligt SCB cirka 1200 personer i tätorten Torup.

Unnaryd

Sjörik landsbygd som centrum för turism och entreprenörskap

I den sjörika östra delen av kommunen har småländska Unnaryd, med sin vackra landsbygd, utvecklats till ett viktigt centrum för turism och entreprenörskap.

På orten bor ca 800 personer och här finns en låg- och mellanstadieskola med ett 100-tal elever. I tätorten Unnaryd finns även förskola, fritidshem och bibliotek. För fritiden finns även en sporthall, fotbollsplaner, tennisbana, boulebana och en stark hantverkstradition. Unnaryd kan även stoltsera med en egen badstrand mitt i samhället och en skidbacke. Här lever man nära skog och vatten i orörd vildmark med bär, svamp och vilda djur. Bada, hyr en kanot, åk ut på en fisketur eller leta efter bär och svamp. Här finns alla möjligheter. Det finns flera vackra vandringsleder i bygden, runt sjöar, genom skog och omväxlande natur och förbi både Hembygdspark och byggnadsminnen.

I Unnaryd råder utbredd entreprenörskapsanda och här finns flera olika typer av företag, allt från stora industrier till små företag inom service, butik och turism. På gården Tiraholm t ex driver familjen Ekwall yrkesfiske och fiskodling i Bolmen. Genom högklassigt mathantverk blir insjöfisken till färska, rökta, gravade, och fileade delikatesser som saluförs i gårdsbutiken. I den rustika fiskrestaurangen serverar de hemlagade rätter av insjöfisk.

Hylte/Halmstad Volley

Framgång när den är som bäst!

”Sommaren 2012 den 25 juni, bildades HYLTE HALMSTAD VOLLEY Bollklubb genom en fusion av två klubbar Hylte Volley Bollklubb och IF Halmstad Volley.
Mycket av vårt ursprung finns att hämta i Drängsereds GoIF:s 4H rörelse. Där började dagens volleyboll växa fram. Ambitionen, som än idag lever kvar, var att spela volleyboll och ha roligt. Med tiden och allt eftersom spelet utvecklades och seriespelet tog nya dimensioner, växte också allvaret.

1950-talet föddes klubben i Drängsereds GoIF

1980 bildades HYLTE VOLLEY Bollklubb.

1986 kunde allt tagit slut, herrlaget åkte ur division 1. Ett 15-tal spelare samlades på en pizzeria i Hyltebruk för att prata om framtiden. Ska vi fortsätta eller ska vi avveckla verksamheten var frågeställningarna. Beslutet växte fram under kvällen och alla som var där var ense om att så här dåliga är vi inte. Vi ska visa att vi kan bättre. Leif Nilsson började även som ordförande i klubben.
Man började prata om vad man vill och vilken målsättning klubben skulle ha för hela sin verksamhet och tre år senare var laget i elitserien. Tio år senare blev laget svenska mästare för första gången.”

Texten är hämtad från Hylte/Halmstad Volleys hemsida som du hittar här!

Vårt systerföretag Bostad&Co är stolta sponsorer till föreningen som vunnit åtskilliga guld på både herr- och damsidan!

Ta dig hit – och härifrån!

Det är cirka 50 kilometer från västkusten och städerna Halmstad och Falkenberg till Hyltebruk. Tidsmässigt tar det 1,5 timme med bil från Göteborg till Hylte, lika mycket från Helsingborg och ytterligare en timme från Köpenhamn. Kommer du norrifrån, från Jönköping, har du drygt 1,5 timme till centralorten. Infrastrukturen är väl utbyggd, kollektivtrafiken är genomtänkt och transportvägarna som går kors och tvärs genom kommunen gör det enkelt för varor och människor att färdas.

Hylte kommun

Leva, etablera sig och bo

På Hylte kommuns hemsida finner du det mesta du behöver veta gällade att leva, verka och bo på orten!

Den här länken tar dig till Hylte kommuns hemsida! 

Och den här länken tar dig till Visit Hylte