fbpx

Laholm – idyllen längs Lagan!

Redan för 4000 år sedan trivdes man i Laholm. Strax utanför den nutida stadsgränsen finner man flertalet högar från bronsåldern och en boplats från järnåldern. Orten omtalas vidare i Kung Valdemars jordebok och här antyds att det förekom handel på platsen. Stad blev Laholm dock först på 1300-talet och ända in på 1700-talet var detta det enda stället man kunde gå över Lagan på en broövergång.

Orten är välkänd för sitt utmärkta laxfiske i ån Lagan som rinner förbi samhället, för de konstverk stadens siste borgmästare Axel Malmquist införskaffade till staden samt för keramiken som tillverkats här. Faktum är att Laholm är en av landets viktigaste krukmakarstäder med Laholmskeramik och Jani Keramik i spetsen för de mest betydande verkstäderna. Innerstaden är en småstadsidyll med den medeltida stadsdelen Gamleby och Sankt Clemens Kyrka som kronan på verket. Här ringlar gamla kullerstensgator fram mellan de låga husen byggda i tegel och korsvirke, och lockar turister att njuta av den särpräglade miljön.

Laholm är ett rikt jordbrukssamhälle, med fler aktiva jordbrukare än riksgenomsnittet. Småföretagen frodas och du finner här flertalet tryckerier, bryggeriet Sofiero, Diab, Brickpack med flera i listan.

Fritiden i Laholm ägnas kanske åt någon av alla idrottsföreningar som finns på orten, bland annat fotboll, bordtennis, friidrott och innebandy. Kulturen finner du på teatern, biografen, biblioteket eller kulturskolan. ABF håller kurser här för den som utvecklas vidare och allt är centralt beläget. Centralt beläget är även all tänkbar service som bank, apotek, butiker av diverse slag, frisör och torghandel. Vill du gå ut och äta eller roa dig är det inga problem att välja mellan restauranger, pubar, café, bageri eller Stadshotell. Givetvis finner du också vårdcentraler, läkarmottagning, folktandvård samt barn- och mödravård.

Laholm - staty slottsruin
Padelhall - verksamhet i Mellby
Mellbystrand

Mellbystrand

Populär strandort

Ända sedan 1800-talet har Mellbystrand varit en populär strand dit man tog sig på smala slingriga vägar. 1881 började man trafikera Lagan med ångbåt sträckan ”Laholm – Åmot” där hästskjutsar tog vid och körde de sista kilometrarna till dynerna. I Åmot började ett par driftiga bröder inse värdet av Mellbystrand och drömmen om hela Sveriges badort tog fart. Det som började som en kaffeservering i en sommarkiosk fortsatte som ett pensionat som senare blev Strandhotellet där man kunde njuta av uppvärmt havsvatten och tångkurer. Här roade man sig kungligt då som nu.

Orten började befolkas av sommargäster när lagstadgad semester infördesa 1938 och många charmiga stugor har hunnit byggas här under åren, dessa är fortfarande överrepresenterade men idag lockar Mellbystrand även till sig allt fler permanentboende. Kombinationen av havets lockande harmoni och närheten till E6:an gör det enkelt att bosätta sig här. Orten ligger ca 20 minuter från Halmstad och 5 minuter från Laholm samt bara 1,5 timme från Danmark.

Mellbystrand ligger väster om Laholm, precis vid Laholmsbukten och är mest känd för sin strand, en av Sveriges längsta med sina 12 kilometer. En strand som sträcker sig från Stensåns mynning till Halmstad. Den mjukt formade bukten kläs in av sanddyner och strandängar och passar sig mycket väl för naturupplevelser. Stranden är bred, mjuk och långgrund. Hökafältets naturreservat rymmer fler upplevelser och inte mindre än tre motionsslingor.

Turistorten Mellbystrand

Turismen är väl uppbyggd i området och orten är minst sagt ett sommarparadis. Restauranger, affärer, köpcentra, turistboende, förskola, skola och äldreomsorg närs av besökare och boende och aktiviteter som bl a fotbollsgolf, minigolf, gokart, jetski och motionsslingor ligger nära medan andra attraktiva nöjen som sommarrodel och skidåkning på Vallåsen ligger en kort resa bort. Dessutom finns ett fantastiskt havsöring- och laxfiske vid Lagans mynning (Lagaoset) så här trivs sportfiskaren, men även kite- och windsurfarna gillar den här delen av stranden. Hästar får vistas på stranden under höst, vinter och vår och året om ses motionärer gå och springa längs densamma. Skummeslövsbadet, en tempererad havsvattenpool belägen i sanddynerna en bit från Mellbystrand drivs av en ekonomisk förening och engagerar stora som små. Här bedrivs simskola, motionssim och ordnas trevliga grillaftnar. Du kan även hyra badet för privata tillställningar! Skummeslövs Tennisklubb håller till på tennisstadion och är med sina nio grusbanor en av de största utomhusanläggningarna i Sverige! Golfare blir glada av att veta att det finns en 12-håls pay&playbana med övningsområde i Skummeslöv.

Vad händer i Mellbystrand?

LoveLaholm.se tipsar om det mesta om och kring Laholm och där läser vi bland annat om de återkommande aktiviteterna Mellbystrandskalaset och extremsandloppet på stranden anordnat av Surfia som går av stapeln under sommaren. Även Laholm.se erbjuder en mängd information om det mesta i närområdet, liksom du finner tips och aktiviteter hos Mellbystrandsföreningen.se.

Mellby Industripark

Top notch när det gäller logistikläge!

Här finner vi ett av Sveriges bästa logistiklägen! Mellby Industripark är beläget i Laholms kommun 16 km söder om Halmstad – E6:an passerar området som ligger på östra sidan av motorvägen, 160 km från Göteborg och 120 km från Malmö. Avfarten heter 41 och härifrån ansluter du på Riksväg 24 mot Laholm och Hässleholm. Laholms järnvägsstation är lokaliserad på cykelavstånd bara 3 km från området. Det går bra att busspendla hit då lokaltrafiken passerar tågstationen som även erbjuder pendlarparkering. Nästa station på sträckningen är Båstad Station 10 km härifrån. Både Ängelholms och Halmstads flygplatser ligger inom 24 km och färjan till Grenå nås från Östra hamnen i Halmstad. Marken ligger ca 50 meter öster om motorvägen, vilket ger ett utmärkt exponeringsläge. Varje dygn passerar här 26 000 bilar. Området är planlagt för industri och handel.

Nyby Industriområde

Närmare centralorten Laholm

På Nyby industriområde finns ett stort utbud av service såsom flera lunchställen, gym samt bensinstationer. Här finns även Willys livsmedelsaffär och ett stort utbud av specialaffärer som färg, djur, skor med mera.

Aktiv på Vallåsen

Svindlande höjder och böljande natur!

Sveriges sydligaste skidanläggning har bytt inriktning och blivit en grym bikepark! Du finner den på gränsen mellan Halmstad och Skåne – Vallåsen Bike Park! Här hittar du hela 12 leder, flow-bana, pumptrack och en teknikbana – åkning som passar de flesta. Ett liftsystem gör det bekvämt att komma till toppen! Fyll på med energi i restaurangen, hyr en instruktör och allt du behöver – Här är det lätt att spendera en heldag!

För den som bara vill njuta av naturen finns här gott om vandringsstigar och motionsslingor i granskog, lövskog och mossmarker, med fin utsikt över Laholmsslätten!

Ta dig hit – och härifrån!

Vill du ta dig ut till kusten finns mycket bra cykelvägar.

Restider med tåg eller buss

Halmstad – ca 20 min
Ängelholm – ca 25 min
Båstad – ca 15 min
Helsingborg – ca 70 min
Malmö – ca 1,5 timmar
Köpenhamn – ca 2 timmar

med flyg

Bromma – ca 1,5 timme från Halmstad

Laholms kommun

Leva, etablera sig och bo

På Laholm kommuns hemsida finner du det mesta du behöver veta gällade att leva, verka och bo i staden!

Den här länken tar dig till Laholm kommuns hemsida! 

Visit Laholm finner du här! 

En guide till orten finner du under länken till Love Laholm